söndag 12 april 2009

Såsbas utan krångel och tillsatser

Lax är ju förjävla gott!
Men vad du vanligtvis slänger när du diskar formen du haft i ugnen, blir en underbart god grund till en sås, som kan frysas och användas till ett annat tillfälle, ett bra mycket bättre alternativ till kemikalietärningar (a.k. a "Buljong").

Underst i formen du lägger laxen i, hackar du ner medelstora bitar av morot och lök, några lagerblad och gärna hela svartpeppar korn, havssalt och en skätt vitvinsvinäger.

Efter du avnjutit laxen, och låtit spadet kallna, så häller du i allt i en bunke, tar bort svartpepparkornen och lagerbladen.
Sedan häller du av hälften av vätskan, men låter grönsakerna vara kvar. Dessa kokta grönsaker går nu väldigt lätt att mosa med stavmixer tills vätskan blir så slät som möjligt.

Detta kan du nu frysa in, i en eller flera små plastburkar.

När du sedan ska använda det till sås, då kanske kylen är ganska tom och du inte har lång tid på dig,
tar du endast upp det frysta blocket, späder ut med mjölk eller grädde, så har du dig en fantastiskt snabb och god sås!
Helt utan tillsatser.

Jag får än en gång ursäkta mig för otydlighet, grammatiska fel och svordomar.
Frågor på detta?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar